10 stycznia 2012

Złe nawyki żywieniowe i Jamie Oliver

Według badań przeprowadzonych w lipcu i sierpniu 2008 roku przez TNS OBOP, aż 46% Polaków cierpi na nadwagę i otyłość, a 3% na niedowagę. Te liczby z roku na rok dramatycznie ulegają zmianie, na niekorzyść naszego stanu zdrowia. Nie jesteśmy jednak jedynym państwem, w którym ten problem narasta. Otyłość, niedowaga, złe odżywianie, brak ruchu oraz choroby jakie się z tym wiążą, stały się zmorą naszych czasów oraz twardym orzechem do zgryzienia dla rządów państw, próbujących za pomocą licznych programów edukacyjnych i informacyjnych zapobiegać dalszemu rozwojowi tych poważnych problemów.

W dobie wzmożonej produkcji artykułów spożywczych, które kuszą efektownymi opakowaniami oraz wzmocnionym chemicznie smakiem i aromatem, konsumenci stracili zdrowy rozsądek. W Polsce, wyposzczonej po latach socjalizmu i pustych półek sklepowych, popyt na wszelkie nowinki spożywcze z Zachodu był ogromny, co nie do końca wyszło nam na dobre. Obecnie rynek przesycony jest sztucznie „ulepszoną” żywnością. Przekąski słodkie i słone, napoje gazowane, fast foody oraz dania gotowe, czyli produkty wysoko przetworzone, bazujące na nasyconych kwasach tłuszczowych, złych węglowodanach oraz substancjach konserwujących, dla wielu stały się podstawowym źródłem pożywienia. Najnowsze badania dotyczące nawyków żywieniowych Polaków pokazały, jak bardzo produkty te mogą być szkodliwe. Coraz więcej osób, w tym aż 20% dzieci i młodzieży, cierpi z powodu otyłości i nadwagi oraz chorób układu pokarmowego i krwionośnego.

.......................................

Specjaliści od zdrowego żywienia w trosce o polepszenie stanu zdrowia pacjentów radzą, aby:

• jadać regularnie, a dzień zaczynać od pełnowartościowego śniadania
• zrezygnować z tuczących przekąsek, po które chętnie sięgamy miedzy posiłkami
• jadać do 5 niezbyt obfitych posiłków dziennie
• ostatni posiłek spożywać na 3 godziny przed snem
• spokojnie i bez pośpiechu spożywać jedzenie
• przestrzegać zróżnicowanej diety bogatej w błonnik, białko, dobre węglowodany, oraz nienasycone kwasy tłuszczowe
• pić dużo wody i unikać słodzonych napojów gazowanych
• unikać fast foodów
• osoby pracujące umysłowo za biurkiem powinny przeznaczyć na ruch co najmniej 30 minut dziennie
• wyrobić w sobie nawyk przygotowywania posiłków w domu według zaleceń zdrowej diety, wtedy w dużej mierze zapanujemy nad szkodliwymi tłuszczami i złymi węglowodanami


Więcej na: kuchnia.tv

Brak komentarzy: